SHËNDETI

Fertiliteti është aftësia natyrore për të konceptuar ose nxitur ngjizjen. Si burrat ashtu edhe gratë mund të përballen me infertilitetin, një gjendje e sistemit riprodhues që pengon ngjizjen e fëmijëve. Ajo ndikon

Fertiliteti është aftësia natyrore për të konceptuar ose nxitur ngjizjen. Si burrat ashtu edhe gratë mund të përballen me infertilitetin, një gjendje e sistemit riprodhues që pengon ngjizjen e fëmijëve. Ajo prek rreth 10 deri në 15% të çifteve në të gjithë Shtetet e Bashkuara. Ndërsa konceptimi dhe shtatzënia në përgjithësi mund të jenë një proces i ndërlikuar, ka shumë mënyra për të provuar dhe sjellë jetë të re në botë, mjekësisht dhe natyrshëm.

Nëse në kapitullin tjetër të jetës suaj shihni prindërimin, ka mënyra për të rritur potencialisht fertilitetin tuaj. Sipas një artikulli të botuar në Frontiers in Public Health Journal, dietat e pasura me yndyrna të pangopura, drithëra, perime dhe peshk janë shoqëruar me përmirësim të fertilitetit si te femrat ashtu edhe te meshkujt.

Megjithëse nevojiten më shumë studime, kërkimet kanë synuar të identifikojnë faktorët e rrezikut të modifikueshëm për infertilitetin. Aktualisht, faktorët ushqyes janë më të njohurit për t’u kontrolluar. Provat sugjerojnë se ushqimi mund të luajë një rol të rëndësishëm në ndryshimin e rezultateve të lidhura me fertilitetin si te burrat ashtu edhe te gratë.

Të dhënat rishikuan një provë të kontrolluar të rastësishme të grave subfertile (gratë që kanë ndonjë formë të fertilitetit të reduktuar me kohë të zgjatur të mos ngjizjes së padëshiruar) studiuan një grup që mori një multivitaminë që përmbante 400 mikrogramë (μg) acid folik për 3 muaj, ndërsa grupi tjetër mori një placebo. Pas muajve të provës, 26% e grupit të multivitaminës kishte një shtatzëni, krahasuar me 10% të grave që morën placebo.

I njëjti studim raportoi gjithashtu se ekziston një lidhje e mirë-karakterizuar midis marrjes së lartë të acidit folik, yndyrave të pangopura dhe ushqimeve me bazë bimore në rezultatet e fertilitetit.

Sipas MedlinePlus, acidi folik është një vitaminë B, e cila ndihmon trupin të krijojë qeliza të reja të shëndetshme. Për gratë që mund të mbeten shtatzënë, është shumë e rëndësishme. Marrja e mjaftueshme e acidit folik para dhe gjatë shtatzënisë mund të parandalojë defekte të mëdha të lindjes në trurin ose shtyllën kurrizore të fëmijës së saj.

Ushqimet me acid folik në to përfshijnë perime me gjethe jeshile, fruta, fasule të thata, bizele, arra, bukë të pasuruar, drithëra dhe produkte të tjera drithëra.

Yndyrnat e pangopura janë një lloj yndyre e pangopur. Gjendet në përqendrime të larta në vajrat e lulediellit, misrit, sojës dhe farave të lirit, arra, farat e lirit, peshku dhe vaji kanola. Acidet yndyrore omega-3 janë gjithashtu një lloj i rëndësishëm i yndyrave të pangopura, sepse trupi juaj nuk mund t’i prodhojë ato, kështu që ju duhet t’i merrni ato nga ushqimet si peshku dhe arrat.

Revista Frontiers in Public Health vazhdon të deklarojë se studimet kanë treguar se ushqimet me yndyrna të ngopura dhe sheqer janë shoqëruar me rezultate më të dobëta të fertilitetit tek gratë dhe burrat. Këto ushqime të lidhura me to kanë qenë gjithashtu të lidhura me gratë dhe burrat me obezitet, prandaj kanë një rrezik më të lartë të infertilitetit. Në rrezik janë edhe gratë nën peshë.

Aktualisht, po bëhen më shumë kërkime për shqyrtimin e efektit të qumështit në fertilitet. Në një studim të botuar në Human Reproduction, ndërsa nuk u gjet asnjë lidhje midis marrjes totale të produkteve të qumështit dhe rrezikut të infertilitetit, produktet e qumështit me yndyrë të plotë u shoqëruan me një rrezik më të ulët të infertilitetit ovulues, ndërsa produktet e qumështit me pak yndyrë (të tilla si i skremuar, 1 %, dhe 2% qumësht, kos ose gjizë) u shoqëruan me një rrezik më të lartë.

Artikuj të ngjashëm

Back to top button
Close
Close