Bota

Ndryshimet klimatike mund të rrisin rrezikun e sëmundjeve të reja infektive

Ndryshimi i klimës do të rezultojë në përhapjen e mijëra viruseve të reja midis specieve shtazore deri në vitin 2070 – dhe kjo ka të ngjarë të rrisë rrezikun e shfaqjes së sëmundjeve infektive që kalojnë nga kafshët te njerëzit, sipas një studimi të ri.

Kjo është veçanërisht e vërtetë për Afrikën dhe Azinë, kontinente që kanë qenë pika të nxehta për përhapjen e sëmundjeve vdekjeprurëse nga njerëzit te kafshët ose anasjelltas gjatë disa dekadave të fundit, duke përfshirë gripin, HIV, Ebolën dhe koronavirusin.

Studimi nxjerr në pah dy kriza globale – ndryshimin e klimës dhe përhapjen e sëmundjeve infektive – ndërsa bota lufton se çfarë të bëjë për të dyja.

Hulumtimet e mëparshme kanë shikuar se si shpyllëzimi dhe zhdukja dhe tregtia e kafshëve të egra çojnë në përhapjen e sëmundjeve kafshë-njeri, por ka më pak kërkime se si ndryshimi i klimës mund të ndikojë në këtë lloj transmetimi të sëmundjes, thanë studiuesit në një konferencë për media të mërkurën.

Artikuj të ngjashëm

Back to top button
Close
Close