SHËNDETI

Studimi i femrave të moshës së mesme: “Kimikatet përgjithmonë” në ujin e pijshëm lidhen me rrezikun e presionit të lartë të gjakut

Ekspozimi ndaj PFAS ishte i lidhur me një rrezik më të madh të presionit të lartë të gjakut tek gratë e moshës së mesme.
Kimikatet sintetike janë jashtëzakonisht të vështira për t’u shpërbërë në mjedis.
Njerëzit janë të ekspozuar ndaj PFAS në ujin e pijshëm, ushqimin dhe ajër – me pasoja për shëndetin.
Pothuajse gjysma e popullsisë së rritur të SHBA-së është në një rrezik të shtuar të goditjes në tru dhe sëmundjeve të zemrës për shkak të presionit të lartë të gjakut.

Presioni i lartë kronik i gjakut, ose hipertensioni, e detyron zemrën të punojë më shumë dhe mund të dëmtojë arteriet nëse nuk trajtohen, sipas Shoqatës Amerikane të Zemrës. Ndërsa hipertensioni është pak më i zakonshëm tek burrat në përgjithësi, gratë janë në një rrezik në rritje të zhvillimit të presionit të lartë të gjakut ndërsa plaken.

Ekspozimi ndaj kimikateve sintetike të quajtura PFAS mund të rrisë gjithashtu rrezikun e presionit të lartë të gjakut tek një grua në moshën e mesme, sipas gjetjeve të botuara të hënën në revistën Hypertension.

Studiuesit në Universitetin e Miçiganit shikuan të dhënat shëndetësore nga më shumë se 1000 gra të moshave 45 deri në 56 vjeç, të cilat u ndoqën për gati dy dekada në Studimin e Shëndetit të Grave në të gjithë vendin. Studimi u krijua për të vlerësuar efektet shëndetësore të ekspozimeve të ndryshme kimike, duke përfshirë substancat perfluoroalkil dhe polifluoroalkil (PFAS).

PFAS janë kimikate të prodhuara nga njeriu që përdoren gjerësisht për të bërë produkte rezistente ndaj nxehtësisë, yndyrës, njollave ose ujit. Ata shpesh quhen “kimikate përgjithmonë” sepse ato nuk shpërbëhen natyrshëm në mjedis, gjë që mund të çojë në ndotje me PFAS në ujin e pijshëm, tokën, ajrin dhe ushqimin që konsumojmë.

Si rezultat, shumica e njerëzve janë ekspozuar ndaj PFAS dhe mund të kenë nivele të dallueshme të kimikateve në gjakun e tyre. Disa studime kanë marrë në konsideratë efektet e mundshme shëndetësore të ekspozimit ndaj PFAS, të cilat përfshijnë një rrezik më të lartë të sëmundjeve të mëlçisë dhe llojeve të caktuara të kancerit – dhe bazuar në provat e fundit, hipertensioni mund të lidhet edhe me ekspozimet kimike.

Artikuj të ngjashëm

Back to top button
Close
Close